Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Paulina Kreft
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr inż. Sławomir Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Aleksandra Pranszke
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann
mgr Emilia Hallmann
 Paulina Kreft
Paulina Kreft
mgr inż. Sławomir Hallmann
mgr inż. Sławomir Hallmann
 Aleksandra Pranszke
Aleksandra Pranszke
Ukryj kalendarz
20 Marz

Kilka faktów i mitów o produktach bio

Bierzemy na tapetę produkty bio i wyjaśnimy kilka niedomówień z nimi związanych.

Zacznijmy od tego czym różnią się produkty bio od zwykłych.

To, że produkt jest bio/eco/organic  oznacza, że 95% jest masy stanowią składniki:

- niemodyfikowane genetycznie,

- bez nawozów sztucznych,

- do których uprawy nie stosowano chemicznych środków ochrony roślin.  

Uzyskanie certyfikatu rolnictwa ekologicznego nie jest taką łatwą sprawą. Aby go uzyskać rolnicy muszą przejść proces „przestawiania”, czyli proces trwający kilka lat, w czasie którego wprowadzane są liczne zmiany zarówno w całych gospodarstwach jak i sposobach uprawy. Gdy taki certyfikat już zdobędą, są stale kontrolowani pod kątem odpowiedniej produkcji, przechowywania, transportu i przetwarzania.

„Kupiłam dziś bio kurczaka w osiedlowym markecie, ale czy on rzeczywiście jest bio to nie wiadomo…”

Możemy mieć pewność, że nie zostaliśmy naciągnięci, a produkt jest rzeczywiście bio jeśli:

- posiada unijne logo produkcji ekologicznej (zdjęcie),

- numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej/kontrolnej,

- na opakowaniu podano miejsce, w którym został wyprodukowany (rolnictwo UE, rolnictwo spoza UE lub rolnictwo UE/spoza UE)

Kupując produkty w sklepie ze zdrową żywnością mam pewność, że kupuje produkty bio, eko i organic.

Nic bardziej mylnego. O tym czy produkt jest bio decyduje jedynie oznakowanie na opakowaniu. To, że kupujemy produkty w sklepie ze zdrową żywnością nie daje nam gwarancji tego, że wszystkie znajdujące się tam produkty spełniają warunki, aby móc nazwać się bio, eko czy organic. Produkty takie są także zazwyczaj mniej atrakcyjne wizualnie. Jabłka, których skórka świeci tak, że można się w nich przejrzeć jak w lusterku, na pewno nie będą dobrym wyborem!

Bio nie oznacza „fit”

Oczywiście można jeszcze się rozwodzić nad znaczeniem słowa fit, ale większość osób przyjmuje znaczenie słowa fit jako określenie produktu niskokalorycznego, bez dodatku cukru itp.

Produkty bio, nie zawsze muszą być fit. To, że są bio oznacza tylko tyle, że cukier w nich zawarty jest cukrem pochodzącym z upraw ekologicznych:)

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo :)

Źródła:

https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=12061

Jak wybierać produkty rolnictwa ekologicznego? Poradnik dla konsumentów. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów 2015, Warszawa.

Staniak S: Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Polish Journal of Agronomy 2014, 19: 25-35.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ