Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Paulina Kreft
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr inż. Sławomir Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Aleksandra Pranszke
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann
mgr Emilia Hallmann
 Paulina Kreft
Paulina Kreft
mgr inż. Sławomir Hallmann
mgr inż. Sławomir Hallmann
 Aleksandra Pranszke
Aleksandra Pranszke
Ukryj kalendarz
11 Luty

Dorsz w sosie cytrynowo-jogurtowym z porem

Dziś kolejna gratka dla fanów ryb! Mam nadzieję, że są tacy wśród naszh czytelników :) Sprawdźcie przepis na pysznego dorsza!

Składniki:

- filet z dorsza

- oliwa z oliwek

- por

- czosnek

- jogurt naturalny

- cytryna

- sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie: 

Ziemniaki obiramy, krimy jak na frytki, przyprawiamy ziołami i oliwą. Cytrynę myjemy i dobrze masujemy, odkrajamy 2 plasterki, wyciskamy z niej sok. Filet z dorsza myjemy, jeśli jest potrzeba to kroimy na mniejsze części. Doprawiamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu kładziemy plaster cytryny. Zapiekamy w piekarniku razem z frytkami w 180-200 stopniach przez ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od grubości frytek, pod koniec możemy zdjąć pokrywę naczynia, aby ryba się podpiekła). Kiedy ryba i ziemniaki się pieką obieramy czosnek, por myjemy i siekamy i podsmżamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy połowę soku z cytryny i mieszamy. Do jogurtu dodajemy kilka łyżek soku z cytryny z porem i czosnkiem i mieszamy. Następnie sos wlewamy na patelnię i mieszamy (można dodać łyżeczkę mąki lub kaszy manny jeśli chcemy, aby sos był gęsty). Gotowego dorsza wykładamy na talerz, polewamy sosem jogurtowym, podajemy z frytkami i oczywiście warzywną sałatką (u mnie: sałata lodowa, pomidor, papryka, ogórek, sos winegret:). Danie wyjdzie również jeśli surowego dorsza upieczemy w tak przygotowanym sosie, jednak wtedy radzę użyć jogurtu greckiego.

Smacznego!

Dobry Dietetyk Gdynia Orłowo

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ