Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
Rezerwacja pierwszej wizyty Gdynia
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Emilia Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr Paulina Kreft-Bubka
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: mgr inż. Sławomir Hallmann
Gdynia, ul. Wielkopolska 34a
Dietetyk: Aleksandra Pranszke
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 781 344 445

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

tel. 733 215 215

mgr Emilia Hallmann
mgr Emilia Hallmann
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr Paulina Kreft-Bubka
mgr inż. Sławomir Hallmann
mgr inż. Sławomir Hallmann
 Aleksandra Pranszke
Aleksandra Pranszke
Ukryj kalendarz
04 Gru

Tarta warzywna

Tarta, która wspaniale się sprawdza na spotkanie ze znajomymi czy przyjęcie rodzinne. 

Zachwyci oko oraz podniebienie. :) 

Lubicie tartę na wytrawnie? :)

Mam dla Was przepis, który jest nieco pracochłonny, ale zapewniam, że dla efektu wizualnego i wrażeń dla podniebienia naprawdę warto

Przepis sprawdzi się dla osób będących na diecie roślinnej lub osób uczulonych lub unikających nabiału. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, również będą miały frajdę przy przygotowywaniu tej tarty. :)


Smacznego! 

 

Do tarty będziemy potrzebować: 

Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej + do wysypania formy
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (roztopionego) + do wysmarowania formy -> możemy użyć oleju rzepakowego
– lodowata woda
– łyżeczka soli
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oregano
 
Na sos:
– 1 kostka naturalnego tofu ok. 180 g
– szklanka maki z ciecierzycy (polecam Besan) -> można użyć mąkę ryżową, kukurydzianą
– szklanka wody
– 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych -> można pominąć lub dodać 2 łyżki startego parmezanu
– łyżeczka curry
– łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz do smaku
– użyłam jeszcze przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem"
 
 
Warzywa:
– 2 spore marchewki
– 1 spora pietruszka
– 1 bakłażan
– 1 średnia cukinia
 
 
WYKONANIE:
 
Ciasto: (można użyć sprawdzonych przepisów na kruchy spód)
– mąki wymieszać z solą, ziołami i olejem. Powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej powstanie elastycznego ciasta
– formę do tarty o średnicy ok. 30 wysmarować olejem i wysypać mąką (spód i brzegi)
– ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (ułatwia później przeniesienie ciasta do formy) i przenosimy do formy wyklejając spód i brzegi. Spód nakłuć kilka razy widelcem
– formę wstawiamy na godzinę do lodówki
– pieczemy 15 minut w 180 stopniach
 
Sos:
– miksujemy wszystkie składniki i doprawiamy (po upieczeniu smak mąki z ciecierzycy jest niewyczuwalny)
 
Warzywa:
– będziemy potrzebować obieraczki, która nam posłuży do wycięcia cieniutkich pasków z warzyw
– na spód wylać sos i zacząć układanie pasków warzyw zaczynając od brzegów i spiralnie schodząc do środka (ja najpierw ułożyłam warzywa, a później zalałam sosem)
– formę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut

Po wyjęciu z piekarnika, najlepsza część gotowania - konsumpcja. :) 

 

Przepis zaczerpnięty z: http://weganon.pl/2016/03/tarta-paskowa-2.html

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ